Karobovo - Dýňový Perník s Marmeládou
srpna 01, 2017
Když jsme s mými sourozenci byli prcci, mámin rychlo-perník na nás vždycinky platil. Jelikož ségra jedla jako jediný "dort" tento, tak mámě nezbylo nic jiného, než perníkový dort na oslavách. Později naštěstí objevila domácí krtkův dort a už mohla "perník jako dort" vyměnit za skvostný "krtkův dort".
Ale to hlavní je to, že tahle karobová sladkost upokojila mou chuť na starý, dobrý perník - proto, že chutná hodně podobně, jenom konzistencí se trochu (hodně) liší. Moje verze je hutnější a krémovější, připomínající dezert, kdežto mamčina je víc jako buchta. Složením toho moc společného nemají (jenom koření, mouku a sladkost), ale chuť je docela hodně podobná.
Taky vím, že karob si se spoustou lidí vůbec nesedne, já ho do loňska nenáviděla. Ale sem se hodí a není ani tak výrazný, jak občas bývá. Ale samozřejmě můžete použít i kakao, ale to přidávejte a postupně ochutnávejte, protože má jinou chuť a jinou výraznost.
A dýně - má zlatá dýně - dělá tento recept takovým, jakým je. Zastupuje vejce a něco, co by normálně udělalo perník tak vláčným. Dalo by se asi nahradit i jablečným pyré a místo karobem ochutit nějakým hřejivým kořením - skořicí, hřebíčkem a tak.
A pokud nevíte, jak vyrobit dýňové pyré, tak to je hrozně jednoduché. Dáme do trouby péct půlku dýně, jejíž slupku propícháme vidličkou, a pečeme dokud dýně nezměkne. Pak vyškrábeme všechnu dužinu a vložíme jí do mixéru. Mixujeme a přidáváme vodu, dokud nevznikne konzistence pyré.
A pokud nevíte, jak vyrobit dýňové pyré, tak to je hrozně jednoduché. Dáme do trouby péct půlku dýně, jejíž slupku propícháme vidličkou, a pečeme dokud dýně nezměkne. Pak vyškrábeme všechnu dužinu a vložíme jí do mixéru. Mixujeme a přidáváme vodu, dokud nevznikne konzistence pyré.
INGREDIENCE:
Perník:
200 g dýňového pyré
310 ml kokosového mléka
190 - 240 ml datlového sirupu (podle chuti)
30 ml rozpušťeného kokosového oleje
40 g karobu
hrnek špaldové celozrnné mouky
10g pohankové mouky
2 lžičky pr. do peč.
velká hrst borůvek
2 lžičky perníkového koření
Marmeláda:
190 g ovoce (já použila borůvky a maliny)
140 ml vody
2 1/2 chia semínek
2-3 lžíce medu nebo sirupu
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vysteleme pečícím papírem.
V míse rozmícháme mokré ingredience a v druhé zase ty suché (bez borůvek, jinak se rozmačkají). Poté smícháme obě směsi a nakonec přidáme borůvky a jemně rozmícháme.
Těsto vlijeme na plech a pečeme, dokud těsto nepopraská na povrchu a uvnitř není syrové, ale vláčně. Pak necháme ještě v horké troubě a po vyndání necháme ještě půl hodiny vychladnout.
Mezitím si připravíme marmeládu. Všechny suroviny vložíme do kastrůlku, rozmícháme a vaříme asi 15 minut dokud semínka nenabobtnají a marmeláda nezhoustne. Po uvaření marmeládu necháme vychladit a pak jí namažeme na perník. Můžeme podávat posypaný trochou kokosu společně s lesními plody.
P.S. Tuto marmeládu nemusíte mazat jen na perník, je moc dobrá i normálně na chlebu s máslem.
0 komentářů