Lehká Špenátová Polévka s Koprem

srpna 08, 2017



 Ať už jste líní, nemáte čas, nakupil se vám v kuchyni špenát anebo prostě máte rádi špenátovku, tak zkuste tuhle super-rychlou polívku.



Příprava zabere pár minut, restování taky, a pak už špenátovku jenom necháte vařit. Hotovo.


Sama o sobě je taková jemná a úplně k ní pasuje smetánka, zakysaná. Jen tak při podávání na talíř přidat lžičku smetany, pražená semínka, kopr na ozdobu a kváskový chleba do ruky. Ale pokud jí chcete eště třešničku na polívce, tak pokapanou kvalitním olejem - třeba vlašským (no jo, oříšky...:D),  a k tomu uzeného lososa nakrájeného na kousky. Mňam.


Jak jsem říkala, je hodně jemná, není nijak výrazně kořeněná, ale díky kopru to nevadí. Pokud vám ale kopr nechutná, klíďo se dá vyměnit za koření podle Vaší chuti. Mě ale baví koprová chuť společně se špenátem a uzeným lososem, úplně si při jezení toho všeho připadám jako někde ve Skandinávii. Po Indii je to docela příjemná změna.


A co se hustoty týčě, tak polévka jde udělat tak přesně hustá jak komu chutná. Já mám nejradši krémy a to se udělá jednoduše tak, že se ke špenátu přidá míň vody. Nebo se může přidat zelenina jako třeba brambory (předem uvařené) a pak společně se špenátem rozmixovat. 


 P.S. Čus Glasgow-Obyvatelé B. a L., neříkejte, že tohle je na vás moc????
Počet porcí: 2

INGREDIENCE:

250g mraženého špenátu (nejlépe domácího)
půlka menší cibule
olivový olej/ghí
1-2 lžíce kopru (podle chuti)
lžička a půl lžičky bio bujonu (já kupuju sypký bujon v Country Lifu)
sůl a pepř

Pražená semínka:
dvě lžíce semínek či ořechů (dobré jsou např. dýňová a slunečnicová s. a kokosový chipsy)
lžička tamari

POSTUP:
Rozmrazíme špenát.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme olej a na něm smažíme cibuli dokud nezesklovatí. Přidáme špenát a společně chvíli restujeme. Poté zalijeme asi 500-??? ml horké vody (v závislosti na tom, jak hustou polévku chcete mít). Přidáme bujon a společně vaříme asi 5 minut.

Nakonec přidáme na jemno nasekaný kopr, sůl a pepř a polévku odstavíme z plotny.

Pomocí tyčového mixéru ji rozmixujeme, aby v ní nebyly kusy špenátu ani ničeho jiného.

Na pánvi nasucho pražíme semínka, dokud nezezlátnou. Přendáme je do mističky a ještě horké pokapeme tamari.

Polévku podáváme se semínky a zakysanou smetanou, případně s uzeným lososem s pár kapkami kvalitního oleje.
(pokud chcete veganskou verzi, zkuste třeba mandlovou nebo ovesnou smetanu místo té normální)

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Špenátovou polévku mám rád a kopr taky. O víkendu budeme zakládat další záhonky, tak se tam určitě nějaký ten špenát objeví. :) To je jasná věc. K tomu pak třeba liposomální vitamín C a další doplňky stavy a imuno bomba na podzim zase bude vyřešená. :) Ze špenátu je navíc super pesto.

    OdpovědětVymazat

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images