Bezlepkový dýňový chlebíček s drobenkou

září 05, 2018




Recepis na krásnej podzim! Znáte banánový chlebík? Jestli ano, tak víte, že to je lahodná buchta pečená ve formě na biskupský chlebíček. Je oblíbený díky vláčné konzistenci a krásně sladké chuti. A dýňový chlebíček je stejně dobrý, jednoduchý a navíc ještě z lokálnějších surovin!


Dýně si totiž můžete vypěstovat úplně jednoduše na zahrádce. A jak jsou dobré! Díky nasládlé chuti se skvěle hodí i do sladkých jídel, v Americe je tradiční pumpkin pie, dýňový cheesecake anebo právě dýňový chlebíček. Můj je bezlepkový a přesto krásně vláčný,voňavý a sladký, s křupavou drobenkou.


Na 1 chlebíček:

2 vejce
půl hrnku medu (nebo javorového sirupu)
1/3 hrnku olivového oleje (nebo rozpuštěného másla)
hrnek dýňového pyré 
1/4 hrnku mléka

3/4 hrnku hladké pohankové mouky
půl hrnku rýžové mouky
půl hrnku tapiokového (nebo kukuřičného) škrobu 
lžička jedlé sody
špetka soli
půl lžičky vanilky
3/4 lžičky skořice
půl lžičky kardamomu

Na drobenku:
2 vrchovaté lžíce pohankové mouky
půl hrnku nasekaných oříšků 
lžíce másla, plus na vymazání formy
lžíce medu
špetka skořice


Troubu předehřejeme na 170°C. Formu na chlebíček vymažeme máslem.

Nejdřív si v jedné míse smícháme všechny sypké ingredience. V druhé, větší, míse smícháme ušleháme vejce s medem a olejem. Postupně přimícháme i dýňové pyré.

Do dýňové směsi začneme pomalu přimíchávat moučný mix na střídačku s mlékem. Mělo by vzniknout hustší těsto, trochu podobné těstu na perník. Vlijeme jej do formy na chlebíček.

V menší misce rukama smícháme všechny suroviny na drobenku. Posypeme jí těsto ve formě na chlebíček a dáme jej do trouby. Pečeme 50-60 minut.

Po vychladnutí můžeme podávat! Buď namazaný máslem, se zakysanou smetanou nebo jen tak, třeba s horkým kakaem! 

P.S. Škrob přidávám, protože aspoň trochu nahrazuje lepek v těstě. Používám část rýžové a část pohankové mouky, aby se neutralizovaly jejich příliš výrazné chutě, takže pokud nemáte rádi pohanku, nebojte! Ani jí neucítíte! Testováno na úhlavním nepříteli pohanky a ten si její přítomnost v chlebíčku ani neuvědomil, zblajznul 3 plátky k snídani jak nic!

Podle chuti můžete vmíchat rozinky, semínka, oříšky nebo nasekanou čokoládu. Jestli nechcete drobenku, klidně jí vynechte.



You Might Also Like

5 komentářů

  1. Dýňový chleba si pečeme doma, ale na voňavý kváskový chleba si chodíme do jedné pražské pekárny. :) Mám rád obojí, ale přeci jen jsem v tomhle tradiční, takže občas sáhnu po klasickém chlebu s kváskem a zahřeším si. Sice si už asi dva roky říkám, že s klasickým chlebem skončím a budu jíst jen zdravé pečivo, tak když jdu kolem té pekárny, tak mi to stejně nedá. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, to vypadá naprosto bombově. Úplně se mi sbíhají sliny! To určitě musím vyzkoušet upéct doma. Teď jsem sehnala slevu z tohoto super slevového portálu na krásné nádobí, tak alespoň budu mít, na čem tento chlebíček naservírovat. Doufám, že bude chutnat alespoň stejně tak dobře, jako vypadá! :-) Navíc se mi líbí, jak je zdravý.

    OdpovědětVymazat
  3. Bezlepkové ještě beru, ale dala bych si k tomu alespoň dobrou kávu, kterou dělá naše pražírna zrnkové kávy Pelhřimov. Protože na dobrou kávu, na to já jsem fakt pes. :) A jako rozhodně nemám ráda nějaké ty decaf verze a tak. Ostatně to mi přijde, že je stejné jako věci bez lepku a tak dále. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jako milovnice pečení všeho sladkého mě tenhle recept na bezlepkový dýňový chlebíček s drobenkou opravdu hodně zaujal. Rozhodně ho vyzkouším, protože miluju kombinaci dýně a koření, která jistě vytvoří dokonalou chuť. Určitě ho vyzkouším a k němu by byla podle mě výborná dárková káva, kterou jsem si nedávno oblíbila.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za úžasný recept! Bezlepkový dýňový chlebíček vypadá skvěle a už se těším, až si ho připravím. :) Miluji, když mohu v kuchyni pracovat s lokálními surovinami. A když plánujeme výlet, vždy si beru kvalitní outdoorové vybavení, abych mohla vzít dobroty, jako je tento chlebíček, s sebou do přírody. Jaké další recepty plánujete sdílet?

    OdpovědětVymazat

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images