Ovesná kaše se švestkami
září 05, 2018
Jo! Asi jsem to zvládla, životní ultimátum.
Ovesná kaše s perfektní konzistencí!
Musím říct, že s ovesnou kaší jsem se poslední měsíce pěkně natrápila. Vždycky vyšla moc řídká, nebo moc tuhá, vločky byly tvrdé... Až to nakonec jednoho rána přišlo. Konečně dobrý poměr vody, mléka a vloček. Konečně přirozeně příjemně sladká kaše, krásně krémová, ne moc tekutá ani tuhá. Třikrát sláva!
Tak, v čem to je? Vločky se nejdřív namočí. Do vody horký. A pak se vaří, s mlékem, kravským nebo rostlinným. Mě kaše chutná nejvíc s ovesným. A to je celý! Supr čupr rychlý, a dobrý!
A protože se konečně vrátila sezona švestek, tak jsou docela must-have na všem - včetně ovesný kaše. Já je mám nejraději rozvařený nebo upečený, to jsou pak ty nejlepší povidla! Tak rychle na zahradu pro švestky, ať si můžete udělat tuhle báječnou snídani! A když už jsme u toho, přihoďte si do košíku ještě pár makovic s mákem, ať má kaše pořádný czech vibes!
P.S. Už jste letos dělali povidla? My už jich máme spoustu - jablečný, dýňový, višňový, špendlíkový, jablečno-dýňový a chystáme se ještě samozřejmě na švestkový a hruškový.
Na 1 porci:
4 lžíce/půl hrnku o objemu 240ml/40 g jemných ovesných vloček (bezlepkových, v případě potřeby)
3/4 hrnku horké vody
půl hrnku mléka (dle vlastního výběru - s tím, že některé druhy mohou ovlivnit chuť kaše, tak bacha na to)
4-6 švestek
lžička javorového sirupu nebo medu
špetka skořice
(ideálně čerstvý) mák, nasekané oříšky na ozdobu
(ideálně čerstvý) mák, nasekané oříšky na ozdobu
Do rendlíku nasypeme vločky a zalijeme je vodou. Přiklopíme pokličkou a necháme vločky asi 5 minut namáčet.
Mezitím vypeckujeme švestky a dáme je do jiného rendlíku. Zalijeme je troškou vody a pod pokličkou je necháme pár minut dusit, já mám ráda švestky poměrně rozvařené, ale udělejte si je podle svého. Nakonec přidáme sirup/med a skořici.
K vločkám přilijeme mléko a necháme je pár minut vařit do zhoustnutí. Já mám ráda kaší spíš hustší, takže v případě potřeby přilijte ještě trochu mléka. (Pro jemnější chuť a konzistenci přidávám trošku másla.)
Kaši přendáme do misky, přidáme švestky. Já si k ovesné švestkové přidávám ještě čerstvý mák, oříšky a někdy i podle chuti oříškové máslo.
Dobrou chuť!
0 komentářů