Dýňové hranolky s houbami a avokádovým dipem
července 11, 2017
Měla jsem dělat borůvkáče. Bramborový těsto naplnění hromadou borůvek a rybízu, politý javorovým sirupem a posypaný oříškama pro křupavost. Ale! Nemáme brambory! A jak jako mám udělat bramborové těsto bez brambor, to fakt nevím.
No, a pak jsem si uvědomila, že už máme dýně. A já tak miluju dýně, nejlepší je to, jak se z nich jde dělat úplně cokoli - počínaje polívkou, buchtou, dortem, lívancema, pečenou dýní až po tiramisu, kávu, horkou čokoládu a smoothie (nevymýšlím si - já to všechno jedla/pila).
A tak jsem si řekla, že udělám batátové hranolky bez batát, za to s čerstvou dýní. A nelituju. Chutnaj skvěle.
Před podáváním mě napadlo, že by vylo docela vtipný udělat si takový fastfood alá Julča, když už mám ty hranolky. Tak jsem si vyrobila kornout z krásnýho papíru, a vida, nerozpadl se :D Asi jich někdy udělám víc a na nějakou naší party, protože to vypadá a hlavně chutná skvěle!
P. S. Pro výraznější a letnější chuť jsou nejlepší čerstvé bylinky rovnou ze zahrádky :) Ale tak co, i ty sušený se v pohodě dají použít...
Počet porcí: 2
HRANOLKY:
2/3 dýně hokkaido
hrst bylinek (bazalka, oregáno, tymián, rozmarýna... cokoli)
lžička sušeného česneku
olivový olej
sůl, pepř
DIP:
1 avokádo
2 lžíce rostlinného mléka
2 lžíce olivového oleje
vrchovatá lžička lahůdkového droždí
špetka sušeného česneku
HOUBY:
10 - 12 žampionů
hrst bylinek
olivový olej nebo ghí
sůl, chilli podle chuti
špetka papriky
1/2 lžičky jablečného octa
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
Dýni si nakrájíme na kousky připomínající hranolky. Dáme je na pečící plech a přidáme všechno koření. Nakonec polijeme olejem, hranolky dobře promícháme a dáme do trouby. Pečeme do konzistence, jakou máte rádi - buď dokřupava nebo jen do měkka. Já preferuji křupavé.
Mezitím si připravíme dip. Jednoduše rozmixujeme oloupané avokádo a přidáme k němu zbývající ingredience a znovu promixujeme.
Žampiony nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olej (nebo ghí) a přidáme žampiony. Chvíli restujeme a po chvíli přidáme vodu, aby se houby mohly dusit. Přidáme koření (kromě octa) a natrhané bylinky a dál restujeme, dokud se všechna voda nevypaří. Pak přilijeme zase další vodu a pokud dojde tak zase. A tak pokračujeme, dokud houby nezměknou. Když jsou hotové, přilijeme jablečný ocet a promícháme. Následně podáváme.
Dobrou chuť!
0 komentářů