Čoko sůši plněné karamelem

července 01, 2017



 Tak jsou tu prázky! Juhů!
No, a proč si jejich začátek nezpříjemnit něčím super dobrým, sladkým, co je plný kakaa a datlí? Proč ne, že jo?


Asi bych ještě měla napsat jednu věc: jsou dost návykové. Ty vláčné sušenky, co chutí připomínají piškoty, ale jsou mnooohem lepší, ten čoko/salted karamel, co tak příjemně lepí, a jako třešnička na dortu (nebo na sušence) dokonalý máslo z kešu... co víc potřebujete na závislost?

Jo, a jestli chcete jenom takový piškotky, karamel klidně můžete vynechat. Mě ale přijde praktičtější si ho udělat víc i na pomazání, než jen dvě lžíce do těsta:) A tak mě napadlo, že můžete jednu ze dvou sušenek namočit v rozpuštěné 100% čokoládě, nebo v koko oleji s kakaovým práškem... hmmm, to vypadá na další pečení :D


Počet sušenek: 16

SUŠENKY:
6 lžic špaldové mouky
2 lžíce kukuřičné mouky
2 lžíce datlového karamelu (viz. níž)
1 1/5 lžičky kokosového cukru
3-4 lžíce kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
2 veliké lžičky mandlového másla
lžička vanilky
rovná lžička pr. do peč.
třetina banánu
špetka soli

KARAMEL:
cca 260g datlí namočených 5-10 minut předem do horké vody
11 lžic kokosového mléka
špetka soli
2 velké lžičky kešu másla (pokud vám vadí sladkost datlí, přidejte více)
2 velké lžičky raw kakaa
kešu máslo na namazání

POSTUP:
Troubu zapneme na 170 stupňů. Plech si vysteleme pečícím papírem.

Začneme datlovým karamelem: Datle slijeme a postupně, asi po hrstkách, je budeme dávat do mixéru společně s kokosovým mlékem. Po rozmixování všech datlí s mlékem by hmota měla být krémová a lepivá, bez hrudek. Karamel zatím necháme na straně.

Smícháme všechny sypké ingredience na sušenky (pokud používáte med či sirup místo xytiolu, smíchejte jej společně s tekutými potravinami) a společně je promícháme.

V druhé misce rozmačkáme banán, přidáme dvě velké lžíce datlového karamelu, mandlové máslo a kokosové mléko a vše dobře promícháme. Postupně do tekuté směsi budeme přimíchávat sypkou směs. Když už těsto bude tuhé, můžete míchat rukama - důležité je, aby výsledné těsto bylo tuhé a moc nelepilo.

Z těsta vyválíme kuličky, které následně rozmáčkneme na placičky o průměru asi 3-4 cm. Dáme je péct do trouby na asi 15 min, dokud se neupečou, ale zároveň budou měkké a vláčné.

Zbytek karamelu si smícháme s kešu máslem, kakaem a špetkou soli. Tuto směs asi po lžičce namažeme na jednu sušenku, druhou namažeme pouze kešu máslem, a slepíme je dohromady. Takto to uděláme se všemi sušenkami.

Dobrou chuťajznu! :)


You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images