Pomazánka z červené čočky, pečených rajčat a bazalky
srpna 27, 2017Hummus je úžasný. Ke všemu, se vším a na všechny oslavy. Sice tenhle není ten klasický- to ani zdaleka ne, ale v každém soustu cítíte chuť léta, z bazalky a rajčat.
S hummusem se máme moc moc rádi. Dělám ho docela často a v poslední době jsem si ho oblíbila z červené čočky. Protože nevím, kde tady u nás koupit cizrnu (tu konzervovanou že jo. protože jsem líná jí vařit) a čočka se vaří pár minut. Červená čočka má i tu výhodu, že není tolik nadýmavá, takže to je bonus navíc! Ale každopádně tenhle hummus není tak hummusoidní, protože v něm není můj milovaný římský kmín, ale překvapivě mi to vůbec neva! Skvělou chuť mu totiž dává bazalka s úžasnými rozpečeným rajčaty - trochu po italsku- a naprosto to stačí. Ale stejně nevím, jestli jsem oprávněná tomuhle hummusu říkat hummus.
Hummus mě baví podávat na hodně způsobů. Miluju ho jen tak na chlebu, k rýži, do salátu, k pečené zelenině anebo jako dip k nakrájené čerstvé zelenině nebo krekrům.
Teď už jenom poslední věc a bude recept. Táta kterej se celou oslavu (i předoslavu) cpal touhle baštiznou několikrát říkal, že to je ten nejlepší hummuss, jakej kdy jedl. Takže fakt stojí zato!
Na 1 velkou misku:
INGREDIENCE:
170 g červené čočky
250 g středních rajčat
2 velké lžičky tahini z praženého sezamu
2 velké lžíce olivového oleje
2 lžíce citronové šťávy
4-6 lžic vody (podle toho, jakou konzistenci hummusu chcete)
sůl, pepř
1-2 hrsti čerstvé bazalky (podle chuti)
POSTUP:
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny, podle toho jak jsou velká, vložíme je na pekáček, posolíme je a pečeme asi 20 minut, až se rajčata rozpečou a pustí šťávu.
Mezitím co se rajčata pečou, uvaříme červenou čočku podle návodu na obalu. Pak ji uvařenou dáme do mixéru, přidáme všechny zbývající suroviny kromě pečených rajčat a bazalky. Mixujeme do polohladké konzistence, pak přidáme pečená rajčat (i s jejich vypečenou šťávou) a dál mixujeme. Mixujeme úplně do hladka nebo do požadované konzistence. Nakonec přidáme nasekanou bazalku, promixujeme a je hotovo.
Můžeme podávat s trochou olivového oleje, špetkou papriky, bazalkou a rajčaty jako dip nebo pomazánku.
Dobrou chuť!
Můžeme podávat s trochou olivového oleje, špetkou papriky, bazalkou a rajčaty jako dip nebo pomazánku.
Dobrou chuť!
2 komentářů
Tohle vypadá moc pěkně. O víkendu dopoledne v sobotu na mě čeká kosmetické studio, takže nebude čas na nějaké velké vyváření. Ale tahle pomazánka vypadá tak, že se to dá zmáknout fakt rychle. A k tomu třeba opečení žitný chleba, to by mohlo být dobrý. A když by na to přišlo, tak by to klidně zvládnul udělat i manžel. :D
OdpovědětVymazatNa tohle bych si klidně někde počkala frontu, protože to vypadá fakt jako super věc. Osobně pečenou zeleninu miluju. Rajčata, papriky, cuketu... je to prostě zcela jiná chuť a nevadí mi, když už jsou trochu až moc. :) Jako tohohle by měly být plné plakátové rámy po Praze a ne reklam na KFC.
OdpovědětVymazat