Bezlepkový Makovec se Švestkami

srpna 28, 2017



Prej není dobrý podporovat závislosti. Má to platit i s mákem?



NE! Mák je totiž úplně nejlepší! (oprava: mák, ořechová másla, saláty a dýně jsou nejlepší) 
Pro mě je to úplně cenné dědictví našich krajin, jde tu vypěstovat hrozně snadno a koupit se může úplně kdekoli. Společně se švestkami, které tu taky docela rostou, tvoří mák jednu z nejlepších kombinací chutí.



Mák s pečenýma švestkama. Sušené švestky rozmixované s mletým mákem. Mák z makovic v jedné ruce, švestky ze švestky v druhé ruce. Prostě švestky a mák je společně hrozně moc dobrý jídlíčko, ve všech podobách (je to fakt tak dobrý, až z týhle kombinace mám tapetu tady, vidíte?)
No a výjimkou není ani tenhle švestkový makovec, který je vláčný a dobrý a přitom je nějak zázračně bezlepkový.


A teď k makovci samotnému. Protože je je z pohankové mouky a máku, tak jem se trochu bála, aby nebyl suchý a rozžblemclý, prostě nic moc. Proto je těsto z velké části tvořené jablečným pyré, které ho i docela osladí a dodává makovci takovou chuť, která trochu s mákem a švestkami připomíná podzim nebo babí léto. Protože mi chuťe koláče hodily k českým surovinám, použila jsem jako sladidlo med. Švestky, mák, jablka a med přidávají makovci chuť a různé textury, ale určitě by se tam hodily a i vlašáky, rozinky anebo křížaly.



Počet porcí: 1 koláč

INGREDIENCE:
hrnek (320) g jablečného pyré
150 g pohankové mouky
50 g kukuřičné mouky
60 g mletého máku (anebo víc - rozhodně to není na škodu :))
1/2 - 3/4 hrnku mléka/vody (podle potřeby)
50-70 g medu (podle toho, jak sladký koláč chcete)
2 lžíce olivového oleje
2 rovné lžíce chia, plus 7 lžic vody
lžička skořice
miska švestek

POSTUP:
Trobu předehřejeme na 170 stupňů. Chia namočíme do vody a necháme nabobtnat.

V míse smícháme všechny ingredience kromě švestek a chia semínek a vytvoříme těsto, které je dostatečně tekuté, ale ne příliš. Chia rozmixujeme v mixéru a přidáme je do těsta. 

2-3 švestky nakrájíme na kostičky a přidáme je do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy na koláč nebo do plechu a na vršek vyskládáme kolik rozpůlených švestek budeme chtít. Pak vložíme do trouby a pečeme, dokud se makovec nezpevní a těsto už se nelepí na špejli. Pak necháme vychladnout a podáváme.





You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images