Indická Batátovo - Kokosová Směs
srpna 07, 2017
V poslední době se mi nějak zalíbila směs kokosového mléka, tandoori masaly a zeleniny..
Asi je to tím, že se k sobě tyhle věci prostě hodí, zejména pak na talíři s čerstvým koriandrem a nějakou ještě tepou indickou plackou.
Chápu že kokosové mléko naslano není pro všechny - mě to naučila jíst kamarádka teprve někdy v červnu, ale když si na tu chuť zvyknete... Zjistíte jak je prostě kokomlíko naslano stráášně dobrý, jídlo je pak po kokosu trochu nasládlé, ale zároveň jemné. Jelikož kokosové mléko jídla zjemňuje podobně jako smetana, je v kapacitě chutí místo ještě pro něco, co kokomlíko doplní a naplní podtrhne všechny chutě - což v tomto jídle dělá indické koření tandoori a trocha koriandru. Všechny chutě vyniknou a doplní se dohromady.
Tohle jídlo je supr v tom, jak je lehké. Jak na přípravu, tak jen tak. Příprava je asi tak o tom, že nastrouháte a nakrájíte zeleninu, tu pak dusíte, trochu mícháte a nakonec k ní přidáte zbytek, promícháte a hotovo.
Počet porcí: 2
INGREDIENCE:
polovina batátu
asi polovina menší cukety
polovina plechovky krájených rajčet
4-5 lžic kokosového mléka
sůl, pepř
Olivový/avokádový olej
2 lžičky tandoori masaly (nebo jiného indického koření, mě ale nejvíc chutná toto)
placky (nebo chléb) nebo nějaká obilovina a koriandr k podávání
POSTUP:
Batáty rozpůlíme shora dolů, aby poloviny byly dlouhé. Jednu polovinu odložíme.
Půlce batáty oloupeme slupku. Poté ji budeme krájet pomocí loupátka na šlupku: shora dolů, ze všech stran budeme batátu loupat, až nám vznikne hromada batátových plátků. Cuketu neloupeme, jen ji nakrájíme na kolečka a ta na čtvrtiny.
Na pánvi nahřejeme olej a přidáme k němu batáty, chvíli restujeme. Poté zalijeme asi půl hrnkem vody a přiklopíme. Dalších 10 minut je jednou začes promícháme a když dojde voda, přilijeme jí.
K batátům přidáme cuketu a společně dusíme dalších pár minut, dokud zelenina není měkká. Nakonec přidáme zbývající suroviny, chvilku spolu vaříme a mícháme a je hotovo.
Směs podáváme společně s plackou nebo třeba s rýží, posypanou čerstvým koriandrem.
Směs podáváme společně s plackou nebo třeba s rýží, posypanou čerstvým koriandrem.
1 komentářů
Vypadá to moc pěkně a navíc indická kuchyně funguje také jako afrodiziakum. Takže buď si můžete zde koupit třeba nějaké lechtivé hry, nebo si prostě uvaříte dobrou večeři, nenaplníte se jako o nedělním obědu, ale jen tak lehce a můžete si užít pěkný večer s partnerem. Ale to je pak už na každém. :)
OdpovědětVymazat