Salát s dýní, křupavou cizrnou a tahini
prosince 15, 2017Z dýně žiju celej podzim a zimu (pokud ještě v lednu nějaký zbudou:). Tohle je jeden tip jak to neudělat nudně.
Základem salátu je (samozřejmě) dýně! Pečenou mám snad nejradši. Nejvíc mi chutná dýně hokkaido, ale dá se použít i máslová dýně. Jen je míň výrazná.
Pečená cizrna je taky boží! Mám ji ráda upečenou jakkoli a s čímkoli, takže ji můžete okořenit přesně podle chuti! Co třeba s chilli?
Tenhle "recept" není ani recept, je to spíš tip. Ale můj hodně oblíbený tip
Pečená cizrna je taky boží! Mám ji ráda upečenou jakkoli a s čímkoli, takže ji můžete okořenit přesně podle chuti! Co třeba s chilli?
Tenhle "recept" není ani recept, je to spíš tip. Ale můj hodně oblíbený tip
Na 1 porci:
1/4 dýně hokkaido (nebo jiné)
1/3 konzervy cizrny
hrst salátu (rukola, španát, salátek...)
2 lžičky papriky (nebo jiného koření)
hrst (vlašských) ořechů nebo (dýňových semínek)
hrst (vlašských) ořechů nebo (dýňových semínek)
sůl, pepř
olivový olej
jakákoli jiná zelenina
zálivka:
lžíce olivového oleje
lžíce tahini
lze přidat citronová šťáva
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
Nejdřív si dýni nakrájíme na kostičky. Hodíme je na pečící plech a polijeme olivovým olejem. Ten musíme do dýně pořádně vmasírovat - je pak mnohem chutnější. Přidáme koření dle výběru - já vybírám vždycky podle momentální chuti. Mám moc ráda papriku se špetkou skořice, nebo třeba rozmarýn/tymián a tak. Nebo dýni můžeme ochutit jen solí a pepřem - to je taky vždycky dobrá volba a chutná mi skoro nejvíc.
Dýni dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Prostě do změknutí. (někdo radši dýni křupavou, někdo spíš měkkou a vláčnou)
Mezitím, co se dýně peče, si připravíme cizrnu. Na další pekáček dáme cizrnu, zakápneme ji olivovým olejem a pak přidáme koření - zas podle chuti. Moje oblíbená klasika je sůl, pepř, chilli, občas paprika nebo římský kmín a citronová šťáva. Cizrnu přidáme do trouby asi 25 min před koncem pečení dýně, občas ji promícháme. Ve výsledku by měla být křupavá, ale ne spálená.
Když je cizrna+dýně upečená, můžeme jídlo rovnou sníst. Buď rovnou z plechu, kde jsme je pekli, nebo z talíře. Přidáme salátek a klíďo nějako tu zeleninku - mám ráda jen tak nakrájenou okurku, avokádo nebo restované houby a smaženou cibulku. Prostě cokoli.
Nakonec všechno zalijeme zálivkou (prostě všechny ingredience promíchané dohromady) a jíme. Salát je chutný i bez zálivky z tahini, ale výsledek pak není tak krémový. Zálivka samozřejmě může být z čehokoli - z olivového/sezamového/dýňového oleje, citonové šťávy nebo jablečného octa a z trochy medu/javorového sirupu. Samozřejmě i se solí a pepřem.
Tak dobrou!
jakákoli jiná zelenina
zálivka:
lžíce olivového oleje
lžíce tahini
lze přidat citronová šťáva
Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.
Nejdřív si dýni nakrájíme na kostičky. Hodíme je na pečící plech a polijeme olivovým olejem. Ten musíme do dýně pořádně vmasírovat - je pak mnohem chutnější. Přidáme koření dle výběru - já vybírám vždycky podle momentální chuti. Mám moc ráda papriku se špetkou skořice, nebo třeba rozmarýn/tymián a tak. Nebo dýni můžeme ochutit jen solí a pepřem - to je taky vždycky dobrá volba a chutná mi skoro nejvíc.
Dýni dáme do trouby a pečeme asi 45 minut. Prostě do změknutí. (někdo radši dýni křupavou, někdo spíš měkkou a vláčnou)
Mezitím, co se dýně peče, si připravíme cizrnu. Na další pekáček dáme cizrnu, zakápneme ji olivovým olejem a pak přidáme koření - zas podle chuti. Moje oblíbená klasika je sůl, pepř, chilli, občas paprika nebo římský kmín a citronová šťáva. Cizrnu přidáme do trouby asi 25 min před koncem pečení dýně, občas ji promícháme. Ve výsledku by měla být křupavá, ale ne spálená.
Když je cizrna+dýně upečená, můžeme jídlo rovnou sníst. Buď rovnou z plechu, kde jsme je pekli, nebo z talíře. Přidáme salátek a klíďo nějako tu zeleninku - mám ráda jen tak nakrájenou okurku, avokádo nebo restované houby a smaženou cibulku. Prostě cokoli.
Nakonec všechno zalijeme zálivkou (prostě všechny ingredience promíchané dohromady) a jíme. Salát je chutný i bez zálivky z tahini, ale výsledek pak není tak krémový. Zálivka samozřejmě může být z čehokoli - z olivového/sezamového/dýňového oleje, citonové šťávy nebo jablečného octa a z trochy medu/javorového sirupu. Samozřejmě i se solí a pepřem.
Tak dobrou!
1 komentářů
Salát s pečenou dýní a křupavou cizrnou je pro mě podzimní favorit! Abych mu dodala trochu pálivého šmrncu, přidala jsem k cizrně mleté Jalapeño a římský kmín – při pečení se krásně rozvoněly a chuťově skvěle doplnily sladkost dýně. S tahini zálivkou, rukolou a hrstí dýňových semínek vznikla dokonale vyvážená kombinace chutí. Jednoduché, zdravé a naprosto výborné!
OdpovědětVymazat