Mrkvová bábovka
prosince 29, 2017
Ježíšek mi nadělil k Vánocům nádhernou kameninovou formu na bábovku - a tak byl plán na 1. svátek vánoční jasný!
Přemluvila jsem mou hodnou ségru Báru, aby pekla se mnou. Upekly jsme výbornou bábovku (bezlepku!), jenže jsme nevymazaly formu pořádně a tak se bábovka trochu rozpadla. Já jsem řekla, že žádnou rozpadlou bábovku nestrpím - a tak jsem ji pekla znova. Povedla se ještě víc! A tak je tady.
1. P.S. Hotová bábovka je krásně vláčná a navíc i bezlepková. Chutná docela jako mrkvový dort! Taky by tak šla upéct - v dortové formě s krémem z lučiny a medu!
2. P.S. Testovaná na dětech!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAXOtmGsxBG-DEE6PApzReK4bsjK0suZ-fPGJGgETe3CSpphPyy9Xjsms0Mb5RHLaWWnvhXANlo8LZHsRfAln2yHQ6gX_Ia6LF19JYfafDonuXf3q3C5_d5UWNaXdynfyV6bbeHIXkkNaW/s640/b%25C3%25A1bovka1.jpg)
Na 1 menší bábovku
1. P.S. Hotová bábovka je krásně vláčná a navíc i bezlepková. Chutná docela jako mrkvový dort! Taky by tak šla upéct - v dortové formě s krémem z lučiny a medu!
2. P.S. Testovaná na dětech!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiAXOtmGsxBG-DEE6PApzReK4bsjK0suZ-fPGJGgETe3CSpphPyy9Xjsms0Mb5RHLaWWnvhXANlo8LZHsRfAln2yHQ6gX_Ia6LF19JYfafDonuXf3q3C5_d5UWNaXdynfyV6bbeHIXkkNaW/s640/b%25C3%25A1bovka1.jpg)
400 g na jemno nastrouhané mrkve
150 g mouky - 2 díly rýžové, 1 díl celozrnné
100 g vlašských ořechů
150 - 170 g tekutého medu
100 g másla, plus na vymazání formy
3 vejce
špetka soli
2 lžičky skořice
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
rozinky nebo nasekané vlašské ořechy podle chuti
mouka s hrubší konzistencí na vysypání - já použila rýžovou celozrnnou
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Ořechy dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemno.
Máslo si na plotýnce rozpustíme.
V míse si smícháme nastrouhanou mrkev, med, rozpuštěné máslo a skořici.
Bílky si oddělíme od žloutků. Bílky dáme do vyšší nádoby, přidáme sůl a vyšleháme sníh. Žloutky přidáme do mísy s mrkví a těsto dobře promícháme. Pak začneme přimíchávat i mouku - a pořád těsto mícháme, aby v něm nebyly hrudky. Nakonec přidáme sníh z bílků, ale nemícháme moc zuřivě, jenom jej lehce vmícháme. Do těsta můžeme přidat rozinky a nesekané oříšky, tak bude bábovka chutnat jako mrkvový dort ještě víc.
Formu na bábovku vymažeme (pořádně!) máslem a vysypeme moukou. Rozhodně ne strouhaným kokosem, to by se bábovka nevyklopila! Pak těsto vlijeme do formy a dáme do trouby. Bábovku pečeme něco přes hodinu, já ji pekla asi hodinu a čtvrt (možná víc). Je hotová, když do ní zapíchneme špejli a vytáhneme jí čistou bez syrového těsta.
Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy. Pokud se vám zdá, že se jí nechce ven, položíme na zevnějšek formy utěrku namočenou v ledové vodě.
Bábovku můžeme podávat jen tak, nebo pocukrovanou, nebo posypanou oříšky. Nebo ji můžeme posypat sekanými oříšky. Nebo ji můžeme pomazat krémem z lučiny, másla a medu. Mňam!
0 komentářů