Mrkvová bábovka

prosince 29, 2017


Ježíšek mi nadělil k Vánocům nádhernou kameninovou formu na bábovku - a tak byl plán na 1. svátek  vánoční jasný!


Přemluvila jsem mou hodnou ségru Báru, aby pekla se mnou. Upekly jsme výbornou bábovku (bezlepku!), jenže jsme nevymazaly formu pořádně a tak se bábovka trochu rozpadla. Já jsem řekla, že žádnou rozpadlou bábovku nestrpím - a tak jsem ji pekla znova. Povedla se ještě víc! A tak je tady.

1. P.S. Hotová bábovka je krásně vláčná a navíc i bezlepková. Chutná docela jako mrkvový dort! Taky by tak šla upéct - v dortové formě s krémem z lučiny a medu!

2. P.S. Testovaná na dětech!



Na 1 menší bábovku

400 g na jemno nastrouhané mrkve
150 g mouky - 2 díly rýžové, 1 díl celozrnné
100 g vlašských ořechů 
150 - 170 g tekutého medu
100 g másla, plus na vymazání formy
3 vejce
špetka soli
2 lžičky skořice
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 1/2 lžičky pečícího prášku bez fosfátů
rozinky nebo nasekané vlašské ořechy podle chuti
mouka s hrubší konzistencí na vysypání - já použila rýžovou celozrnnou

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Ořechy dáme do mixéru a rozmixujeme je na jemno. 

Máslo si na plotýnce rozpustíme.

V míse si smícháme nastrouhanou mrkev, med, rozpuštěné máslo a skořici.
Bílky si oddělíme od žloutků. Bílky dáme do vyšší nádoby, přidáme sůl a vyšleháme sníh. Žloutky přidáme do mísy s mrkví a těsto dobře promícháme. Pak začneme přimíchávat i mouku - a pořád těsto mícháme, aby v něm nebyly hrudky. Nakonec přidáme sníh z bílků, ale nemícháme moc zuřivě, jenom jej lehce vmícháme. Do těsta můžeme přidat rozinky a nesekané oříšky, tak bude bábovka chutnat jako mrkvový dort ještě víc. 

Formu na bábovku vymažeme (pořádně!) máslem a vysypeme moukou. Rozhodně ne strouhaným kokosem, to by se bábovka nevyklopila! Pak těsto vlijeme do formy a dáme do trouby. Bábovku pečeme něco přes hodinu, já ji pekla asi hodinu a čtvrt (možná víc). Je hotová, když do ní zapíchneme špejli a vytáhneme jí čistou bez syrového těsta. 

Ještě teplou bábovku vyklopíme z formy. Pokud se vám zdá, že se jí nechce ven, položíme na zevnějšek formy utěrku namočenou v ledové vodě.

Bábovku můžeme podávat jen tak, nebo pocukrovanou, nebo posypanou oříšky. Nebo ji můžeme posypat sekanými oříšky. Nebo ji můžeme pomazat krémem z lučiny, másla a medu. Mňam! 




You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images