Jablečný koláč

prosince 02, 2017


K podzimu patří spousta jablek, skořice a pohodlí. A to všechno se skrývá v jablečném koláči!


Kdo by neměl rád jablka, že jo. Jsou prostě skvělá, šťavnatá a sladká. Obzvlášť si rozumí se skořicí, když se totiž v troubě spojí skořice a jablka, provoní celý byt příjemnou, takovou hřejivou vůní. A popravdě řečeno - k čemu si kupovat vonící svíčky, když stačí upéct apple pie? Voní stejně krásně, ale ještě ke všemu pak budete mít jablečný koláč, který můžete sníst (narozdíl od svíček, ty jsou chuťově ble ble).

A když už máte krásně provoněnej byt od jablíček a skořice, není snad nic příjemnějšího, než si hovět s kávou a kočičkou na klíně. Moje modelky (na obrázku níž) jsou pro tohle použití jak dělané. Prostě je jednou pohladím, a oni vrní a vrní. Mrrr, mrrr....

P.S. Kdo by se divil, že koláč je skoro celej, ale na jednom okraji kousek chybí, tak to se omlouvám, já to nebyla. Ukrojil si ho náhodný člověk (táta), který prošel kolem trouby a zjistil, že se v ní něco ukrývá... Když jsem pak viděla, jak je kousek mého krásného koláče někde v čudu...! No, asi jsem byla trochu naštvaná. Naštěstí na chuti to nic nezměnilo.



Na jeden velký koláč

Těsto:
2 hrnky (170 g) ovesné mouky, plus trochu na podsypání
100 g datlové pasty (nebo jednoduše datle rozmixované na lepkavou hmotu)
3 lžíce kokosového (nebo olivového) oleje, plus na vymazání
2-4 lžíce studené vody
lžíce datlového sirupu
lžíce lněných semínek namočených ve třech lžících vody (asi na 15 minut)
Náplň:
3 jablka, oloupaná
2 hrušky, oloupané
2 lžičky skořice
asi půl hrnku rozinek
velká hrst oříšků (nejlepší jsou vlašské nebo pekanové)
datlový sirup

Postup:

Troubu předehřejeme na 180°C. Formu na koláč vymažeme olejem.

Nejdřív si připravíme těsto. Lněné semínko i s vodou rozmixujeme na jemno. Dáme jej do mísy a přidáme datlovou pastu, rozehřátý koko olej, mouku, trochu sirupu podle chuti a vodu. Vypracujeme tuhé těsto. 

Vál si poprášíme moukou a těsto rozválíme na dlouhý a tenký plát. Ten opatrně pomocí válečku přeneseme do formy na koláč. Tam, kde těsto přesahuje ven z formy ho okrájíme a tyto zbytky těsta si dáme zatím na stranu. Těsto ve formě propícháme vidličkou a vložíme jej asi na deset minut péct  do trouby.

Mezitím, co se peče těsto, oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na plátky a vložíme je do hrnce. Přidáme skořici, rozinky a skořici a zalijeme trochou vody a vše vaříme asi 5-10 minut, jenom aby ovoce trochu změklo. Pak přimícháme oříšky.

Když se ovoce vaří a těsto peče, vyválím si zbytek těsta a vykrájím si z něj vločky (nebo jiné tvary).

Když je těsto v troubě ztuhlé, vytáhneme ho a začneme ho plnit ovocnou náplní. Když je koláč naplněný, nakonec ještě na jablečnou náplň přeneseme vykrájené tvary ze zbytku těsta. 

Koláč dáme péct asi na 15-20 minut, dokud vykrájené tvary nebudou zlatavé a propečené.

Koláč chutná nejlépe s kávou. Dobrou. Anebo s carem. To je taky moc dobrý.



You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images