Raw perníčky

prosince 07, 2017


Když se řeknou Vánoce, vidím rodinu, větvičky, svíčky, kroj, Růžek, čaj a perníčky.


Asi před měsícem jsem přišla domů a v kuchyni to vonělo po Vánocích... teda po perníčcích. Protože moje ségra dostala hroznou chuť, ne na snězení perníčků, ale na malování a zdobení. Tehdy jsem si uvědomila, jak ty Vánoce jsou už sakra blízko! No a o měsíc později kouknu na kalendář a co to nevidím! On už je zas advent. 

Nejsem šílenec, který by od 1. listopadu bláznil, že Vánoce jsou za rohem a že nestíhám nakoupit dárky. Mně než dojde, že už jsme zapálili všechny svíčky na adventním věnci, tak je Štědrej den. Ale to je prostě taková vlastnost adventu - ubíhá hrozně rychle. Tak rychle uběhne odpoledne, kdy se pečou perníčky a ještě rychleji trvá než se sní. Naštěstí už můžu říct, že perníčky, který peču já, trvaj asi 5 minut, pak je jenom vyválim a vykrájim vánoční tvary. Pak je na chvíli šoupnu do mrazáku a potom je ozdobím kokomáslem. Ani se nemusí nechat uležet a hned se dají jíst! Jsou měkké a sladké, trošku křupavé a čokoládové, s chutí perníkového koření.


Na 1 tác plný raw perníčků

170 g kvalitních oříšků (nejlépe mix - co třeba vlašáky, pekany a mandle?)
180 g datlové pasty (nebo datlí)
2 lžičky raw kakaa (nebo víc - pro čokomilce:))
3 lžičky perníkového koření 
špetka soli

(kokosové máslo - na polevu)

Postup je úplně jednoduchý. V mixéru oříšky rozmixujeme na jemno. Skoro jako na mouku. Pokud máme silný mixér, přihodíme k nim datle a kakao a koření a rozmixujeme na lepkavou hmotu.

Pokud nemáme silný mixér, neva! Oříšky se namelou skoro v jakémkoli mixéru nabo na mlýnku. V arabských obchodek se dá sehnat datlová pasta, která je úplně ideální. Nebo stačí datle hodit do (vymytého!) mlýnku na maso. Pak, když už máme datlovou pastu, do ní stačí zapracovat namleté oříšky a zbytek ingrediencí. 

Hotové těsto vyválíme buď mezi igelitovými foliemi/v igelitovém pytlíku, nebo si nameleme víc oříšků a těsto si s nimi pudeme podsypávat. Vyválíme na plát, který je silnější než normální cukroví, vyskoké klidně i 0,8 cm. Pak už jedem jako normálně - vykrajujeme! Cokoli chceme. Stromečky, hvězdičky, andílky, vločky, rybičky... Cokoli!

perníčky dáme asi na 15 minut do mrazáku, pak skladujeme v lednici.

TIP! Zkuste rozpustit koko máslo a použít ho, místo cukrové polevy. Je to ta největší mňamka na raw perníčky!


Tak vypadá těsto










You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images