Mačenky | Sušenky s Matcha a Granolovou Drobenkou

července 14, 2017



Jsou to sušenky. Jsou s japonským čajem Matcha a jsou roztomilé. Proto Mačenky.



Konečně jsem se dostala k matcha! Hned jak jsem si čajík v Country lifu koupila, už jsem měla haldu nápadů, co s ním uvařit. A pak mě díky mé lenosti napadly sušenky - jenom něco smíchat, umíchat a rozplácat, a aby to nebylo moc nudný, tak do nich něco přidat. Tak mě napadla taková  granolová drobenka, která by zajistila novou chuť a křupavost. A k sůšám moc hodí!  Ale rozhodně by nebylo naškodu do těsta přidat třeba... Nasekané oříšky nebo čokoládu (čokoládu musím zkusit!), drcené kakaové boby nebo datle a třeba rozinky? Všechno by bylo super!


Na první pohled sice jejich nazelenalá barva nevypadá zrovna lohodárně, ale když je rozpůlíte, uvidíte jak vláčné jsou. Taky ucítíte tu vanilku a jemný nádech matcha a medu, a pak se vám začnou sbíhat sliny. Tyhle sušenky nejsou ty křupavé cookies jaké asi znáte, ty co jsou tak sladký a čokoládový, ale jsou jemný a měkounký. Ale aby zase nebyly moc nudný, je na nich ta posypka. Slaďounká a  křupavounká granola se vším, co by v granole být mělo, a se vším, aby chutnala skvěle.   



Počet sušenek: 14 větších

SUŠENKY:
1 1/2 hrnku špaldové mouky
1 vejce od babičiných slepiček
3 - 4 veliké lžíce javorového sirupu nebo medu, nebo napůl, (podle chuti i víc)
12 lžic rostlinného mléka (nebo normálního)
lžíce strouhaného kokosu
1 lžička vanilky
1 lžička matcha
2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
lžička pr. do. peč.
špetka soli

GRANOLOVÁ DROBENKA:
4 lžíce ovesných vloček
lžíce slunečnicových semínek
vrchovatá lžička strouhaného kokosu
vrchovaté lžíce nasekaných oříšků
lžička kokosového oleje
4 lžičky javorového sirupu
3/4 lžičky matcha
3/4 lžičky vanilky
špetka soli

POSTUP:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a plech vysteleme pečícím papírem

V míse rozšleháme vajíčko a postupně budeme přidávat sirup a kokosový olej. Pak budeme střídavě přimíchávat mléko a mouku smíchanou se suchými ingrediencemi a mícháme, dokud nevznikne jemné těsto.

Na drobenku si rozehřejeme kokosový olej a potom k němu přimícháme javorový sirup, matcha a vanilku. V míse smícháme zbývající ingredience a nalijeme k nim směs se sirupem a olejem. Dobře promícháme.

Pomocí dvou lžiček vytvarujeme z těsta sušenky a dáme je na plech.  Nadrobíme na ně drobenku a dáme do troby. Pečeme asi 15 minut dokud sušenky nebudou zlatavé a drobenka křupavá.

Před podáváním doporučuji pokapat javorovým sirupem, je to mňam mňam!


Dobrou chuť!


You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images