Pohár se svařeným jablkem a granolou

února 09, 2018



Svařená jablka jsou dobrá ke všemu.V kombinaci s jogurtem a domácí kokosovou granolou je to snídaně s velkým S!



Granolu mám moc ráda. Peču jí každý týden, protože když mám potom někdy hlad, jednoduše ho zaženu hrstkou granoly s jogurtem. A kokosová je jedna z mých opravdu oblíbených! Nejradši jí peču s trochou pomerančové šťávy, vanilkou a skořicí, protože má pak ještě sladší nádech. Barča má nejradši, když do ní dám hodně oříšku, s čímž jí ráda vyhovím. (přece jenom jsem Oříšková)) Ale v podstatě je na Vás, jaké množství ořechů dáte k vločkám. Já sama to mám ráda asi půl napůl.


  Na 1 velkou nádobu granoly:
2 hrnky ovesných vloček
hrnek pohankových křupínek (nebo jiných vloček)
hrnek a půl ořechů (do granoly jsou skvělé mandle, lískové a vlašské o., pekany a pistácie)
půl hrnku dýňových semínek
čtvrt hrnku semínek podle vlastního výběru (chia, slunečnice, lněná, sezam...)
hrnek nebo hrnek a půl kokosových lupínků
lžička vanilky
2 lžičky skořice
půl pomeranče
asi 5 lžic tekutého medu
špetka soli.

Troubu si předehřejeme na 170°C.

V míse smícháme všechny sypké ingredience. Poměr ořechů a semínek na vločky berte jako orientační, já to pokaždé trochu obměňuju.

V malé misce smícháme šťávu z pomeranče a med. Mícháme, dokud se nevytvoří jednolitý sirup.

Medovou směs rukama vmícháme do vloček a ořechů. Dělám to rukama, protože tak se dostane med úplně všude a granola je dobrá na všech místech stejně.

Granolu nasypeme na plech s pečícím papírem a uhladíme jí. Plech dáme do trouby a pečeme zhruba 15-20 minut, ale pečení granoly je trochu ošemetné. Jedno za čas granolu lehce pár tahy promícháme.

Z troby granolu vyndáme i když je ještě "měkká", protože vychladnutím dostane křupavou konzistenci. Pro extra čerstvost a křupavost ji skladujeme v lednici.


Na poháry - množství na 2 porce:
2 menší jablka
lžička skořice
2 lžičky mandlového másla
asi 200 g bílého jogurtu nebo acidofilního mléka
půl hrnku granoly

Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, zalijeme troškou vody a zasypeme skořicí. Pokud chceme, můžeme přidat tročku medu, ale podle mě to není potřeba. Přiklopíme pokličkou a vaříme do změknutí jablíček, trvá to asi 5-10 minut.

Do každé sklenice na pohár dáme nejdřív svařená jablka, potom jogurt, mandlové máslo a zasypeme granolou. 

Tak dobrou!

You Might Also Like

1 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images