Zelenina plněná rýží

září 05, 2018


Jo, opravdu to je takové primitivní, jak to zní. Ale na talíři se papriky a rajčata se zeleninovým "rizotem" umí tvářit i svátečně! A co víc, vážně skvěle to chutná!

A jak jsem přišla na tuto kombinaci? Potřebovala jsem zdělat zeleninu z lednice. Spoustu zeleniny. 
Až příliš dlouho tam byly papriky, rajčata ze zahrady, mangold a zbytek pečené dýně. Proto jsem neotálela, chopila se nože a začala jsem s krájením. Postupně jsem začala zeleninu smažit na olivovém oleji, který jsem si hrdě přivezla z Itálie. Pak jsem si uvědomila, že takové jídlo nezasytí tři osoby (což byl můj cíl) a tak jsem změnila plány: rozhodla jsem se, že udělám zeleninové rizoto.
No jasně, že ne italský, s vínem a tak vůbec, ale prostě rychlou rýži se zeleninou. Tak jsem k zelenině přimíchala rýži a pěkně do měkka jsem ji i uvařila. Přestože už jsem měla v rukách (nebo na pánvi) téměř hotové a chutné jídlo, přišlo mi, že to prostě potřebuje víc šťávy. A tak jsem z těch paprik a rajčat udělala loďky, které jsem rizotem naplnila.

A jak to dopadlo? Obstojně! Mě se na tomhle jídle líbí, jak je v něm spousta textur (zelenina, rizoto parmazánová krusta na povrchu), je easy to make a uvařit si ho můžete skoro kdykoli. Plnit nemusíte jenom papriky a rajčata, samozřejmě by šly i cukety a možná i dýně (ale tu musíte předpéct).

Na tři porce:

2 velká rajčata, vydlabaná
2 dlouhé papriky, rozkrojené a zbavené semínek
půl hrnku rýže
hrnek na drobno nakrájené zeleniny (já použila upečenou dýni a rajčátka, můžete použít mrkev, špenát, cuketu)
velký stroužek česneku
1 větší cibule
oregano, bazalka, tymián
sůl a pepř
parmazán
olivový olej


Cibuli i česnek nakrájíme na drobno. Cibuli dáme do hrnce s trochou olivového oleje a solí a  smažíme, dokud nezeskolvatí. Potom přidáme i česnek a ještě chvíli smažíme.


K cibuli a česnek přidáme nakrájenou zeleninu (můžeme přidat i dužinu z rajčat) a několik minut smažíme. Nakonec přidáme rýži, celou směs ještě chvíli restujeme a nakonec přilijeme hrnek vody. Pod pokličkou necháme rýži a zeleninu vařit do změknutí. (občas je potřeba směs zamíchat, rýže se přichytává u dna). Pokud potřebujeme, přilijeme ještě trochu vody.

Troubu předehřejeme na 180°C. 

Zeleninovo rýžovou směs dochutíme bylinkami, popřípadě ještě solí a pepřem. Nakonec vmícháme dvě hrsti parmazánu.

Na plech s pečícím papírem dáme vydlabané papriky a rajčata. Hotovým rizotem plníme každou polovinu papriky a celá rajčata. Nakonec je ještě posypeme parmazánem a zakápneme olivovým olejem. Naplněnou zeleninu dáme do trouby a pečeme asi 15 minut.

Hotovou plněnou zeleninu naservírujeme na talíř, posypeme hoblinkami parmazánu a lístky bylinek. Podáváme ideálně s malým salátem. 


You Might Also Like

4 komentářů

  1. Dobrý den, já mám ráda recepty na zeleninu plněnou rýží. Podle mě jsou výbornou volbou určitě plněné papriky. Buď klasicky s rýží a masem, nebo můžete vyzkoušet i vegetariánskou variantu s quinoou a zeleninou. Máte nějaké další tipy na skvělá a originální plněná jídla, která bych mohla vyzkoušet? Pokud ano, tak se podělte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, my máme celá rodina rádi plněná rajčata. Můžete je naplnit třeba sýrem, mletým masem, guanou, ale i bulgurem. Plněná rajčata jsou skvělým a chutným způsobem, jak využít čerstvou zeleninu a zároveň připravit výživné jídlo. Důležité je mít Na pečení kvalitní pekáč, aby se rajčata nepřipékala. Proto jsem si pořídila titanový pekáč, který je na tohle vaření to pravý.

      Vymazat
  2. Když jsem viděla tenhle recept na zeleninu plněnou rýží, okamžitě mi přišla na mysl vzpomínka na naší letní grilovačku tenhle rok. Pamatuji si, jak jsme s rodinou trávili odpoledne na zahradě a využívali zbylou zeleninu k přípravě něčeho chutného. Do směsi jsme přidala mé oblíbené trochu víc :D pálivé papričky , což jídlu dodalo úžasný šmrnc. Určitě tento recept vyzkouším a budu ráda za další nápady od vás.

    OdpovědětVymazat

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images