Tradiční anglická (bezmasá) snídaně

března 17, 2018


Říkám tradiční, ale protože nepoužívám žádný maso, tak je netradiční.

Naše rodina má moc ráda brunche. A obecně slavnosti, kdy je středem pozornosti jídlo. Milujeme libanonsky laděné hostiny, při kterých si pochutnáváme na spoustě hummusu, domácího pita chleba a falafelu. Maje narozeniny jsem vloni oslavovali marockým obědem, kdy jsme si dali shakshuku, marocké placky a kořeněný květák. No a takhle my rádi slavíme. Protože chvíle při jídle s nejbližšími jsou stejně nejlepší!

No a když jsme si teď užívali v Londýně, navnadily nás všudepřítomné snídaně. Tradičně by se měly podávat vajíčka, pečené fazole, slanina a klobásky. K tomu opečený toust, trochu žampionů na tymiánu a pečená rajčata. Já myslím, že si to dokáže představit s nad každý. Já si ale neumím odmyslet, jak těžká snídaně je a jak jsou tam ty klobásky (které prostě nejím) a obyčejný toustový chleba (který kvůli lepku nemůžu. Proto jsme si s rodinkou dali jenom jednu tradiční snídani na ochutnání. A přestože ta anglická verze není úplně pro mě, něčím mě to hrozně zaujalo. Tak jsme si domluvili, že uspořádáme anglickou snídani.


Když jsem skládala dohromady menu, snažila jsem se neopomenout žádné tradiční jídlo. Musím říct že Black pudding (což je vlastně něco jako jitrnice) se vyrábí dost špatně, když nejíte maso. Tak jsem to raději vynechala. Ale párečky jsme nakonec nahradili krásně - tempehem! Tempeh je vyrobený z fermentovaných sojových bobů. Nejdřív se Anička ofrňovala, kde jsou jako ty kolbásky, ne které se těšila. Ale to nevěděla, že když se opeče uzený tempeh, chuťově klobásky docela připomíná.
Nakonec jsme se obešli i bez slaniny, kterou samozřejmě můžete použít, pokud chcete. Pokud nejíte maso, ale chcete slaninu, tak zkuste opražené kokosové lupínky se sojovou omáčkou.

Takže dost teorie, jde se vařit a brunchovat!



Menu:
Pečené fazole 
Pečená rajčata
Žampiony na tymiánu
Opečený tempeh a lá  klobásky
Míchaná vajíčka
opečený chléb
+ zelenina (polníček, avokádo, okurky...), máslo, džemy

Dezert:
Lívanečky se skořicí a banánem
+ čerstvé ovoce (banány, borůvky, maliny...), ořechová másla, marmeláda...

všechno je zhruba na 6-8 porcí


Pečené fazole:
hrnek a půl uvařených bílých fazolí (nebo z konzervy)
2 plechovky krájených rajčat
1 malá plechovka rajčatového protlaku
4 větší rajčata, nakrájená na malé kostičky (lze vynechat)
lžíce olivového oleje
6-8 stroužků česneku, rozdrcených
2 lžíce datlového sirupu
sůl a pepř

Do větší pánve dáme česnek, všechna rajčata, sirup a protlak a na mírném ohni necháme vařit do změknutí rajčat (asi 20 minut).

Přimícháme fazole a olej, podle chuti osolíme a opepříme a ještě pár minut zahříváme.

Fazole můžeme dát do trouby zapéct (ještě třeba s čedarem), nebo je jíst jenom tak.


Pečená rajčata:
500 g cherry rajčátek, nejlépe na větvičce
8 větších rajčat
2 lžíce olivového oleje
lžíce jablečného octa
sůl, pepř a čerstvá bazalka

Troubu předehřejeme na 180°C.

Velká rajčata nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Malá rajčátka necháme na větvičce. Všechna je dáme na pečící pekáč, přidáme olivový olej, sůl, pepř, čerstvou bazalku a jablečný ocet. Rajčata pořádně promneme rukama, aby se do nich dostaly všechny chuti.

Plech dáme do trouby a pečeme asi půl hodiny, dokud rajčátka nezměknou a nepustí šťávu.

Pečená rajčata podáváme teplá.


Žampiony na tymiánu:
2 balení žampionů (žampiony můžete použít jaké chcete, tradičně se používají zahradní a portobella)
lžíce olivového oleje
lžička tymiánu (podle chuti)
lžíce sojové omáčky tamari
podle chuti sůl a pepř

Houby nakrájíme na tenké plátky. Na olivovém oleji žampiony restujeme, přidáme tymián, přiklopíme pokličkou a počkáme, až začnou pouštět vodu. Potom pokličku odendáme, a mícháme, dokud se voda nevypaří.

Ke konci přidáme tamari a pepř, pak směs ochutnáme a podle chuti přidáme i sůl (možná ji vůbec nebude potřeba).


Opečený tempeh (co chutná jako klobásky!)
1 balení uzeného tempehu


Tempeh nakrájíme na tenké plátky (asi 0.5 cm tlusté) a na (nejlépe nepřilnavé) pánvi ho nasucho smažíme. Hotový tempeh se pozná tak, že se trošku zatáhne a dostane takovou kůrčičku.

Opečené tempeh nejlépe chutná teplý, ale často si ho beru na oběd a je také skvělý.



Vajíčka:
Naše rodina má nejradši míchaná vajíčka, ale k anglické snídani patří i volská oka. Takže záleží jen na vás, jaká vejce uděláte.
Taky je docela boj udělat vajíčka s konzistencí, jaká by vyhovovala úplně všem, protože někdo radši vejce řidší a někdo to tak naopak nesnáší.
Pokud hledáte perfektní vajíčka, Jamie Oliver vám poradí tady



Skořicovo - banánové lívanečky:
1 větší banán
hrnek ovesných vloček
půl hrnku jáhlové (nebo pohankové) mouky
1 1/2 - 2 hrnky mandlového mléka
lžíce chia semínek
skořice
lžička prášku do pečiva
lžička jedlé sody
kokosový olej nebo ghí na smažení

Všechny ingredience dáme do mixéru a mixujeme dohladka. Hotové těsto smažíme na (nejlépe nepřilnavé ) pánvi s kokosovým olejem nebo ghí.

Lívanečky nejlépe chutnají s čerstvým ovocem, javorovým sirupem a popřípadě i s arašídovým máslem - protože toho nikdy není dost!



You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images