Raw snickers

března 01, 2018


 Snickers je sladkost, kterou nepohrdne snad nikdo.



A poslední měsíc jsme se tuhle superslavnou a supersladkou tyčinku snažila vyrobit doma. Musím se přiznat, že když jí máme, neodolám a prostě si jeden kousek dát musím. Mňam!

Mám několik tipů na to, aby byla tyčinka co nejlepší. Důležité je mít měkké datle. Vhodné jsou Medjool nebo takové ty měkké a čerstvé datle. Pokud  používám sušené, vždycky si je předem namočím na pár hodin do horké vody.

Co se mixování datlí na karamel týče, já k nim přilévám trochu vody. Karamel je pak mnohem krémovější, ale pokud se vám do mixování s vodou nechce, jednoduše datle při mixování pořád stírejte ze stran mixéru.

Do karamelu přidávám arašídové máslo. Jde použít i jiné, ale myslím, že arašídové je prostě nejlepší. Nejlepší vždycky bylo arašídové máslo křupavé a jemně solené. Pokud nepoužijete solené máslíčko, přisypte do karamelu špetku soli - a vznikne vám slaný karamel! Samozřejmě se dá použít i třeba mandlové nebo kešu máslo (ale toho mi přijde trochu škoda - kešu máslo by pravděpodobně ve snickers tolik nevyniklo).


Tak hodně štěstí!

Na asi 10 tyčinek

sušenková vrstva:
140 g datlí
1 1/2 - 2 hrnky ovesných vloček

karamel:
1 3/4 hrnku datlí
4 lžičky jemně soleného arašídového másla (bez palmovýho oleje!) - pokud nemáte solené, přidejte špetku soli

čokoládová vrstva: 
80-130 g tmavé čokolády (nebo si ji můžete vyrobit doma - z kakaového másla, raw kakaa a javorového sirupu. Můžete přidat trochu vanilky)

Nejdřív si do mixéru dáme ovesné vločky s datlemi a rozmixujeme je na takovou pastu, která se ale stále trochu drobí. Pokud by se drobila moc, přimixujeme trochu datlí, pokud by bylo moc datlové, přimixujeme vločky. Těsto uplácáme do formy na chlebíček (kterou jsme si předem vystlali pečícím papírem).

Potom si vymyjeme mixér a dáme do něj datle s arašídovým máslem a asi čtvrtinou hrnku vody. přiléváme ji postupně, abychom dosáhli ideální konzistence, kterou chceme - takže krémovou, ale hustou.

Karamel rozetřeme na "sušenkovou" a pak pekáček dáme do mrazáku. 

Pokud chceme tyčinky celé obalené  v čokoládě, tak musíme pekáček se základem ke snickers nechat v mrazáku dlouho - prostě dokud karamel úplně neztuhne, což trvá několik hodin. Pak základ k tyčinkám vyndáme z formy a nakrájíme na tyčky. Namáčíme je v čokoládě celé - ale na to  spotřebujeme čokolády dost.

Pokud chceme čokoládu jen na povrchu tyčinek, stačí rozpustit menší množství čokolády a pak ji jenom na karamel nalít a rozetřít do stran. Pak je vrátíme do mrazáku a nakonec je na krájíme.

Skladujeme je v uzavíratelné nádobě v lednici nebo mrazáku.


You Might Also Like

1 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images