Dýňové těsto na pizzu

října 21, 2017


Pizza je jídlo, který prostě všichni milujou.  A není divu. 


Smutný je, že naopak k dýním moc lidí takový přátelský vztah nemá.
Sice jsem se k vychtnávání dýňový polívky musela prokousat, ale teď jí baštím tak ráda, že bych jí mohla jíst každý den k véče, k obědu pečenou dýni a k snídani dýňové lívance.
No a protože je podzim, tak to není problém! Jenže když už je těch dýní moc, a dýňový polívka omrzela, musí se vymýšlet další vychytávky, co s dýněma. Protože my máme dýní pole, tak jich opravdu moc je.
Docela užitečné je udělat si dýňové pyré, ze kterého můžeme dělat úplně všechno - dezerty, kaše ke snídani, pomazánky, lívanečky, vafle a pizzu. Konkrétně těsto na pizzu.


Je to rychlovka, to těsto. Proto když jsme chystali pohoštění na Dýňobraní společně s tímto těstem, napadlo nás: Co to vytunit pečenou dýní navrchu, modrým sýrem a cibulkou, když margaritu už všichni znaj?? Tak jsme nakonec nakrájeli ještě trochu dýně, tu jsme šouply do trouby, zkaramelizovaly cibulku a nakonec jsme pizzu potřely nivou se smetánkou, na ní jsme vyskládaly cibulku, na ní jsme naházely kostičky upečené dýně a zasypaly další nivou. Nakonec jsme jí posypaly rukolou.


Víte co se stane když se spojí cibulka, niva a dýně?
Já už jo!

A jednu velkou pizzu:

Těsto:
hnek dýňového pyré
hrnek a půl (spíš víc, podle potřeby) celozrnné špaldové mouky
půl lžičky jedle sody
rovná lžička pečícího práškku
vrchovatá lžička provensálského koření
rovná lžička tymiánu
lžička olivového oleje, plus trochu na pomazání
sůl

Na vrch:
cokoli co máte rádi na pizzu (rajčata, pesto, mozzarelu, fetu, houby, špenát...)
nebo na naší variantu:
půlu malé hokkaido dýně, plus olivový olej a sůl 
1 niva
mascarpone
4-5 červených cibulí
olivový olej, máslo
sůl
třtinový cukr (asi 1 lžíce)

Postup:

Těsto:
V míse smícháme všechny ingredience na pizzu a zpracujeme je do tuhého těsta. Pokud potřebujeme, přidáme mouku. Poté těsto vyválíme (tence) na ploše vysypané moukou. Přemístíme ho na plech a pomažeme olejem (není to ale nutnost). Vložíme na pár minut do trouby předehřáté na 175 stupňů  . Poté na těsto vyndáme z trouby a přidáme topping podle chuti (např. rajčata, mozzarela, bazalka...) nebo podle receptu, který je napsaný níž.

Pečená dýně:
Nejdřív si nakrájíme dýni na malé kostičky, ty dáme na plech, osolíme a opepříme, zakápneme olejem a dáme ji péct do trouby (dýně se může péct společně s pizzou). Dýni pečeme dokud není měkká.

Karamelizovaná cibule:
Cibule oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Na pánvi rozehřejeme máslo a olej. Přidáme cibuli a přimícháme i cukr. Promícháme a přiklopíme poklicí. Každých pár minut cibuli na pánvi promícháme. Nakonec osolíme podle chuti. Hotová cibulka vypadá rozměkle a voní.

Půl nivy v rozmixujeme do hladka společně s mascarpone do hladkého krému. Zbytek nivy nastrouháme.

Na předpečené těsto namažeme nivový krém, na ten vyskládáme karamelizovanou cibulku. Poté přidáme pečenou dýni a zasypeme nivou. Vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut.


You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images