Dýňobraní - dýňová super párty!

října 09, 2017

Foto: Pavla Sirůčková

Kdo se dýním vyhýbá, dělá ohromnou chybu! To jsem si já a spousta dalších lidí ověřila na naší veliké párty s plnými stoly dýňového pohoštění.


Jako některé rodiny slaví s přáteli narozeniny a čarodějnice, tak my oslavujeme dýně. Možná to zní zvláštně, ale na dýních toho jde oslavovat spousta! Jako třeba obrovská úroda máslových dýní, schopnost špagetové dýně dělat špagety a chuť spousty napečených dobrot.
Na dýňobraní vždy vaříme/pečeme všechno možné - ale z dýně! Dýňové pyré se může přidat skoro do všeho, aniž by příliš změnilo chuť na "zeleninovou kejdu". Naopak danému jídlu vytvoří supervláčnou konzistenci a chuť zjemní. Ve sladkém se skvěle kombinuje s pumpkin pie spice kořením (domácí je třeba tady), které je potřebné na proslulý americký koláč Pumpkin pie. S tímto kořením můžeme vyrobit i dýňový sirup - nezbytná přísada do Pumpkin Spice Latte!


Vím, že dýně jako jen tak není nejoblíbenější zelenina, dokonce (taková troufalost) ani nefrčí! Tím myslím, že by si zasloužila minimálně stejnou pozornost jako batáty nebo avokádo (to se asi těm chuděrám dýním trumfuje dost blbě.). Ale i tak doufám, že na dýňovou revoluci jednou dojde. Teda vlastně, u nás už k takové revoluci došlo už docela dávno (to bylo Dýňobraní č. 1 asi 4 roky zpátky). Tak, jestli dýním nevěříte, zkuste jeden z dýňových dezertů, například chlebíčkem, protože sladkým se vždycky začíná sladce!


Takže teď jsem to tak uvedla, tak tady je základní dýňový sirup, dobrý na ochucování latte či lívanců.

DÝŇOVÝ SIRUP:
hrnek cukru
hrnek vody
2 lžíce dýňového pyré
2 vrchovaté lžíce Pumkin pie spice
1 lžíce skořice

Nejdřív v hrnci vaříme a mícháme vodu s cukrem. Asi po deseti minutách (kdy by se měl cukr rozpustit) přidáme zbývající ingredience a za občasného míchání necháme v hrnci vytvořit takový sirup. Trvá to asi 20 minut.

Dýňové latte docela známý recept. Já ho dřív vídala za přemaštěné ceny v různých kavárnách, ale proč si ho dávat tam, když je na přípravu táák jednoduché?

DÝŇOVÉ LATTE:
1 esspreso (třeba z kávovaru nebo moka konvičky)
mléko (podle chuti - někdo radši silnější kávu a někdo slabší a víc mléčnou)
dýňový sirup
domácí šlehačka
skořice na poprášní

Nejdřív si připravíme kávu a ohřejeme mléko. Do skleničky/hrnku nalijeme kávu, přidáme sirup podle chuti a zalijeme mlékem. Nakonec ozdobíme šlehačkou a posypeme trochou skořice.

Foto: Pavla Sirůčková
Další částí receptů jsou tradiční dezerty.

KLASICKÝ PUMPKIN PIE:
Těsto:
1/4 hrnku mouky (my použily celozrnnou špaldovou)
lžička cukru
půl lžičky soli
půl balení másla
3 - 4 lžíce vody
Náplň:
1 a 3/4 hrnku dýňového pyré
2 vejce
2 lžíce amaretta
1 1/2 lžičky skořice
2 - 3 lžičky pumpkin pie spice
plechovka kondenzovaného mléka
špetka soli

Těsto se nejjednodušeji připravuje v kuchyňském robotu - jednoduše do něj vložíme všechny ingredience na těsto a on udělá všechnu práci za nás. Výsledné těsto je tuhé.
Hotové těsto vyválíme a přeneseme do předem vymazané formy na koláč.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů.
Náplň připravíme tak, že jednoduše metličkou rozmícháme všechny tekuté ingredience. Poté přimícháme koření a opět rozmícháme do hladka (nebojte - hotové těsto je opravdu hodně tekuté)
Náplň nalijeme na těsto v koláčové fomě. Vložíme do trouby a pečeme 10 minut, poté teplotu ztlumíme na 180 stupňů a pečeme ještě asi dalších 40 minut, dokud náplň není pevná.
Hotový koláč vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a podáváme buď s krémem z krémového sýra nebo s domácí šlehačkou.


KLASICKÝ DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK:
hrnek dýňového pyré
1 - 1 1/4 hrnku cukru (podle chuti)
1/4 hrnku třtinového cukru
2 vejce
půl hrnku oleje (např řepkového)
1 3/4 hrnku mouky (použily jsme celozrnnou špaldovou)
lžička skořice
lžička vanilky
3 lžičky pumpkin pie spice
1 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Formu na chlebíček vysteleme pečícím papírem anebo vysypeme moukou.
V míse smícháme pyré, vejce, olej, cukry a koření. Rozmícháme dohladka. Přidáme mouku sodu a sůl a zase dobře promícháme. 
Těsto nalijeme do formy a pečeme asi 55 minut. Po upečení necháme vychladnout a můžeme nakrájet. My máme rádi chlebíček ještě před nakrájením pomazaní krémem z krémového sýra.

Foto: Pavla Sirůčková, recept: dýňová tapenáda

 PUMPKIN CHEESECAKE BROWNIES: 
Brownies:
12 lžic másla
1 a půl balení hořké čokolády (balení = 200 g čokolády) nasekané na kousky
1 1/3 hrnku cukru
4 vejce
4 lžíce amaretta
lžička vanilky
hrnek a 2 lžíce mouky (my použily zase špaldovou celozrnnou)
4 lžíce kakaa
půl lžičky soli
Cheesecake:
hrnek dýňového pyré
225 g krémového sýra (my použily lučinu, mascarpone a plnotučný tvaroh)
6 lžic cukru
1 vejce
2-3 lžíce pumpkin pie spice
půl lžičky vanilky

Cheesecake vrstvu připravíme tak, že rozmícháme krémový sýr s vejci a s dýňovým pyré. Je to docela těžké rozmíchat dohladka, takže možná budeme potřebovat tyčový mixér. Do jemného těsta metličkou přimícháme koření, sůl a cukr a zase rozmícháme dojemna.
Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Plech vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem.
Na brownies rozpustíme ve vodní lázni máslo a 200 g čokolády. Když je máslo a čokoláda rozpuštěná, nalijeme je do misky a rozšleháme s cukrem. Přidáme vejce, kakao, ameretto, vanilku a nakonec i mouku. Nakonec přidáme i nasekaný zbytek čokolády.
Na plech nalijeme těsto na brownies a na něj cheesecake těsto. My pro efekt přidali i rozpuštěnou čokoládu a tu jsme špejlí malovali obrazce na oranžovou dýňovou vrstvu. 
Nakonec plech s brownie-cheesecakem vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut.

Dělaly jsme ještě tyhle red velvet muffiny, které dodaly sekci Dezerty červenou barvu.
Takže, to jsou sladké dezerty, které jsme letos dělaly. Na řadě jsou slané jednohubky.


DÝŇOVÝ HUMMUS:
1 plechovka cizrny
asi 3/4 hrnku dýňového pyré
asi čtvrt - třetina hrnku olivového oleje
asi 3 lžíce tahini
1/4 - 1/2 hrnku vody (podle konzistence jakou máte rádi)
1-2 lžičky římského kmínu
2 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř

Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme úplně do hladka. Podle chuti můžeme přidat koření, olej či tahini a citron. Nejlíp chutná na kváskovém chlebu ZeMěDar, podávaný s čerstvou petrželkou, špetkou papriky a kapkou olivového oleje.
Pečená dýně = tapenáda

DÝŇOVÁ TAPENÁDA:
1 malá (nebo půlka velké) hokkaido dýně
1 balkánký sýr nebo feta
velká hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
3-5 lžic olivového oleje
3-5 lžic javorového sirupu
sůl, pepř

Dýni nakrájíme na malé kostičky. Dáme ji na pečící plech a polijeme sirupem a olejem. Posypeme solí a pepřem, dobře ji promícháme a pečeme 45 minut. Pak přidáme nakrájený nebo nadrobený balkánský sýr a nasekané ořechy a společně pečeme dalších 10 minut.
Hotovou tapenádu můžeme podávat teplou i studenou. Na jednohubky nejde moc mazat, ale na asi třetiny krajíců chleba ano.

ŘEPNÁ POMAZÁNKA (výjimka: místo dýně řepa)
upečená/uvařená červená řepa (1 veliká nebo více malých)
žervé nebo lučina
sůl, pepř

Uvařenou řepu nastrouháme do misky. Přidáme žervé/lučinu podle toho, jak moc červenořepnou pomazánku chceme. Ochutíme solí a pepřem a podáváme. Nejlépe chutná na domácím kváskovém chlebu společně s vlašskými ořechy a něčím zeleným, například rukolou.

Mám(e) rádi, jak jsou naše jednohubky barevně pestré. Díky křiklavě růžové pomazánece červenořepné už není pohoštění moc jednotvárně a přidá mu barvu.

Foto: Pavla Sirůčková

Nepostradatelná součást dýňobraní je každoročně dýňový tataráček od Lenky Požárové. Je zaručené, že bude chutnat každému. Recept najdete v její knížce Dýně

Foto: Pavla Sirůčková






You Might Also Like

1 komentářů

  1. Ty jo, tolik pokrmů z dýně jsem snad ještě neviděla :-D . Já z ní dělám akorát polévku, tak se trochu stydím, že jsem ještě nic jiného nevyzkoušela. Škoda, že ještě dýně nejsou. Za 14 dní budeme mít oslavu, tak bych rovnou něco zkusila. Takhle budu muset zůstat u klasického dortu, pizza šneků a podobného drobného občerstvení :-) . Letos bych chtěla poprvé půjčit i profesionální ozvučení , tak budeme moct zpívat a tancovat :-) .

    OdpovědětVymazat

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images