Salát z Pečených fíků a Červené Řepy

září 07, 2017


V lídlu jsem viděla čerstvé fíky ve slevě, tak jsem jich hned několik popadla s vědomím, že k večeři budou fíky. Nejlíp naslano.


Saláty jsou jedny z nejlepších jídel, ale musí se prostě udělat zajímavě. Když se fíky pečou, pustí úplně suprovou šťávičku, jako takovej sirup. S tím se pak nakonec salát polije a je tak přirozeně nasládlý. K tomu dopomáhá i pečená červená řepa, smíchaná se salátem nebo rukolou, zalitá zálivkou. Nakonec je salát úplně mňam!


V posledním roce jsem si moc moc oblíbila kozí sýr, přijde mi, že na tenhle salát se úplně hodí! Má totiž takovou tu kozí příchuť, která mi sice dřív hrozně vadila, ale postupně jsem si ji zamilovala. Ze začátku jedení kozího sýra je důležité volit takový, který má kozí chuť jenom jemnou a postupně se dostávat k "silnějšímu". Čerstvý je podle mě nejlepší na začátek a ty tvrdé až v pokročilém stádiu jedení kozího sýra.
Díky tomu, že naše Anička v Sýrárně pracuje, máme kvalitní sýry přístupné. Stejně mám nejraději kozí nebo ovčí - vede asi řecký manouri a feta!



Počet porcí: 3

INGREDIENCE:
1 velká červená řepa
1 balení insalatiny/ rukoly
6 fíků
100 g čerstvého kozího sýra
sůl
lžička a půl sušeného rozmarýnu
lžíce olivového oleje
hrst klíčků podle chuti
Zálivka:
3 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
lžíce jablečného octa
sůl

POSTUP:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů.

Řepu oloupeme škrabkou na brambory. Poté řepu nakrájíme na tenká kolečka a ta nakrájíme na čtvrtiny.

 Nakrájenou řepu vyskládáme na pekáč, polijeme ji olivovým olejem, posypeme solí a lřičkou rozmarýnu. Nakonec podlijeme trochou vody, promícháme aby byla voda, olej a koření všude na řepě. Pečeme asi 45 minut dokud není řepa skoro měkká, ale trošku křupavá. Když se peče, kontrolujeme aby v plechu bylo vždy alespoň trochu vody a řepa v ní namočená. Proto ji vždy po chvíli promícháme.

Mezitím si nakrájíme 3 fíky na čtvrtiny nebo poloviny (podle toho jak velké je chcete mít).

15 minut před očekávaným dopečením řepy vytáhneme pekáč z trouby a řepu přeskládáme na půlku plechu, na tu druhou dáme fíky dužinou nahoru, pokapeme troškou olivového oleje a posypeme zbývajícím rozmarýnem. Pečeme společně s řepou 15 minut.

Smícháme všechno na zálivku. Salát rozprostřeme na tác nebo talíře, polijeme polovinou zálivky, přidáme pečenou řepu a fíky. Zbývající fíky nakrájíme na čtvrtiny, přidáme na tác, Vyskládáme kolečka kozího sýra a vše polijeme zbývající zálivkou a šťávou která se vypekla z fíků a řepy a posypeme klíčky.

Nakonec můžeme salát posypat vlašskými ořechy nebo dýňovými semínky.




You Might Also Like

0 komentářů

recent posts

Like us on Facebook

Flickr Images